Index - Strona główna Index - Strona główna Polecane produkty Promocyjne produkty Istotne artykuły Kontakt z obsługą

Z nami utrzymanie zdrowia to tylko formalność!

Zamówienia telefoniczne przyjmujemy pod numerem:

(071) 716 4086

Do zapłaty: 0.00PLN
Granat (Punica Granatum L., Punicaceae) wg Agnieszka

Granat (Punica Granatum L., Punicaceae)źródło: wikipedia.pl

Roślina

Drzewo granatu jest krzakiem lub małym drzewem z gałązkami pokrytymi kolcami oraz lśniącymi owalnymi lub podłużnymi liśćmi. Z pomarańczowo-czerwonych kwiatów rozwijają się owoce, są okrągłe, zazwyczaj czerwone z „koroną” na dole. Owoce zawierają liczne nasiona otoczone różowym miąższem. W Antyku owoc granatu był spożywany jako symbol płodności.

Składniki

            Garbnik, kwas elagowy, kwas galusowy, triterpenoidy, saponiny, witamina C, kwas ursolowy, pektyna, isoquercitrin, kwasy owocowe, w skórce i korzeniach: piperidin-alkaloidy. Polecamy tylko ekstrakty ze skórki (z krzaków hodowlanych).

Działanie i zastosowanie.

            Owoce granatu są spożywane. Nać jest słodko-gorzka, ma działanie ściągające i rozgrzewające. Działa też antywirusowo i jest środkiem leczniczym przy biegunkach. Pomaga także przy owrzodzeniu jamy ustnej i infekcjach gardła. Zawarte w granacie alkaloidy połączone ze środkami przeczyszczającymi zwalczają tasiemca, który obezwładniony jest łatwo wydalany z organizmu.

Zastosowanie w kosmetologii.

            Ekstrakty ze skórki wkomponowywane są jako składnik kosmetycznych środków stymulujących, pobudzających, wzmacniających naczynia oraz ściągających.

Wskazówka: Roślina, a w szczególności ekstrakt ze skórki owoców, podlega w niektórych krajach restrykcyjnym przepisom bądź ograniczeniom.

Artykuł opublikowany sobota, 07 kwiecień 2007.
Aktualne recenzje: 0
Napisz recenzję