Index - Strona główna Index - Strona główna Polecane produkty Promocyjne produkty Istotne artykuły Kontakt z obsługą

Z nami utrzymanie zdrowia to tylko formalność!

Zamówienia telefoniczne przyjmujemy pod numerem:

(071) 716 4086

Do zapłaty: 0.00PLN
Olej migdałowy (Amygdalus communis L.) wg Agnieszka

Olej migdałowyźródło: wikipedia.org

             Olej migdałowy jest pozyskiwany w procesie tłoczenia, z dojrzałych ziaren migdałów (Prunus dulcis), lub z połączenia ich odmian, poprzez tłoczenie na zimno lub ekstrakcję i końcową rafinację (rafinowany olej migdałowy).

            Pierwotnie dziko rosnące drzewo migdałowe, jest bardzo starą roślina, której ojczyzną są okolice morza Śródziemnego (odmiana europejska). Drugim, najważniejszym obszarem występowania jest USA, a w szczególności Kalifornia (odmiana amerykańska). Migdały zawierają około 47-61% tłuszczu. Do wytwarzania leju stosuje się słodkie migdały, które nie zawierają gorzkich (i trujących) składników smakowych. Olej migdałowy, Oleum amygdalarum dulcium verum, jest jasnożółtym (surowiec rafinowany), lub ciemnożółtym (surowiec tłoczony na zimno), rzadkim, łagodnym w smaku, nie wysychającym, przejrzystym, tłustym olejem, o charakterystycznym zapachu. Olej ten składa się głównie z kwasów oleinowego i linolowego. Przez swoją wrażliwość na czynniki zewnętrzne, powinien być przechowywany w ciemnym miejscu. Olej migdałowy rzadko stosowany jest jako olej spożywczy, w przemyśle spożywczym używany jest tylko w cukiernictwie. Głównym obszarem jego stosowania jest branża kosmetyczna (kosmetyki pielęgnujące), oraz medyczna (aromaterapia, olejki do masażu).  

 
Artykuł opublikowany sobota, 07 kwiecień 2007.
Aktualne recenzje: 0
Napisz recenzję