Index - Strona główna Index - Strona główna Polecane produkty Promocyjne produkty Istotne artykuły Kontakt z obsługą

Z nami utrzymanie zdrowia to tylko formalność!

Zamówienia telefoniczne przyjmujemy pod numerem:

(071) 716 4086

Do zapłaty: 0.00PLN
Wosk pszczeli wg Agnieszka

źródło: wikipedia.orgWosk pszczeli jest pozyskiwany poprzez stapianie pustych plastrów miodu pszczoły (Apis mellifera L.) Plastry są roztapiane gorącą wodą i oczyszczane w płynnej postaci z zanieczyszczeń. Zastygnięty po ochłodzeniu wosk (żółty wosk pszczeli) może być w następnym kroku produkcyjnym poddany działaniu środków utleniających (wybielanie), aby pozyskać biały wosk pszczeli.

Produkowany przez pszczoły miód oraz wosk jest od wieków wykorzystywany przez ludzi różnych kultur jako pożywienie (miód) lub jako wartościowy składnik maści i kosmetyków (wosk pszczeli). W starożytności z wosku wykonywano tablice do pisania. Odnaleziono także figury i maski woskowe wkładane zmarłym do grobów. Grecki lekarz Calenus (129-199) użył roztopionego wosku w produkcji kremu. Londyńska książka Pharmacopeia z roku 1618 opisuje także zastosowanie wosku pszczelego w produkcji maści, dzisiaj określanej mianem Coldcreme.

Żółty bądź jasnobrązowy (żółty wosk pszczeli) lub biały (biały wosk pszczeli), bezsmakowy, nie lepiący się do zębów, o niekrystalicznej, drobnoziarnistej, matowej konsystencji, słabo pachnący miodem wosk, przy podgrzaniu tworzy miękką, plastyczną masę, która nie rozpuszcza się w wodzie, częściowo rozpuszcza się w alkoholu lub w eterze, oraz jest całkowicie rozpuszczalna w tłuszczach i olejach eterycznych.

Wosk pszczeli składa się w 70-75% z mieszaniny kwasów ceorotynowego i melisowego, z estrów kwasów C16-C36 oraz mieszanin alkoholi C24-C36. Kolejne 5-15,5% to węglowodany, pozostałe składniki to minerały, barwniki, substancje aromatyczne oraz witamina A. Wosk pszczeli był wcześniej używany w dużych ilościach do produkcji świec, dzisiaj, został wyparty przez woski sztuczne i jest wykorzystywany jedynie do produkcji drogich świec. W branży medycznej wosk wykorzystuje się ze względu na jego antybiotyczne właściwości (maści, kremy, pasty, plastry).

Ze względu na swoją twardość wosk pszczeli nie może być wykorzystywana jako bezpośrednia baza maści, służy jednak w mieszaninie z płynna parafiną lub olejami jako emulgator w szminkach, kremach do twarzy, balsamach, tuszach do rzęs, kremach pod oczy, cieniach do powiek, podkładach, środkach usuwających zrogowaciały naskórek (kramach peelingujących) oraz w sztyftach wybielających płytkę paznokcia. Inne obszary zastosowania wosku pszczelego to stomatologia (modele zębów), środki czyszczące (środki polerujące do podług i mebli), leśnictwo (wosk drzewny) oraz farby artystyczne (kredy olejowe, woskowane papiery, farby litograficzne).

 
 
Artykuł opublikowany sobota, 14 kwiecień 2007.
Aktualne recenzje: 0
Napisz recenzję