Olej z czarnuszki egipskiej - Czarnuszka cena tylko 98,80 zł - Leczniczy skarb znany od tysiącleci - Sklep Spirulina.pl
Olej z czarnuszki egipskiej bioalgi
Właściwości
masa tabletki 720 mg
zawartość 200 kapsułek
dawkowanie 2 kapsułki dziennie
kategoria produktu suplement diety
dla dzieci poniżej 3 roku życia nie
DLA KOBIET W CIĄŻY I MATEK KARMIĄCYCH po konsultacji lekarskiej
bez konserwantów 100%
bezlaktozowy 100%
bezfruktozowy 100%
bez GMO 100%
producent / dystrybutor bioalgi / GRUPA FIZJOTERAPEUTY
kraj pochodzenia Egipt
data ważności 04.2020
Opinie

Średnia ocena:
(na podstawie 14 opinii)

Czarnusza
Dodano

Dobra jest na skórę.

Olej z czarnuszki
Dodano

Stosuję go już długo i muszę przyznać, że pomaga mi bardzo. Super

Agnieszka
Dodano

Sprawdziłam płynny i w kapsułkach. Ma intensywny zapach i smak, dlatego wolę stosować go w kapsułkach. Polecam serdecznie

Czarnuszka
Dodano

Bardzo uniwersalny olej.

Olej z czarnuszki
Dodano

Bardzo dobry na różne zmiany skórne. Polecam.

Olej z czarnuszki
Dodano

Super produkt, bardzo pomocny w różnych dolegliwościach skórnych

Olej
Dodano

Dobrej jakości olej. Polecam.

Olej z czarnuszki
Dodano

Stosuję go często na skórę, jako formę jej pielęgnacji. Na efekty nie trzeba było długo czekać. Nie warto się zastanawiać.

Olej z czarnuszki
Dodano

Dobry produkt, stosuję na różne zmiany skórne

Czarnuszka
Dodano

Piłem kiedyś olej z czarnuszki i musiałem przyzwyczaić się do jego charakterystycznego smaku. Na szczęście łykając kapsułki nie ma z tym żadnego problemu :)

Olej z czarnuszki
Dodano

Olej z czarnuszki to mój kosmetyk numer 1. Polecam !

Olej z czarnuszki
Dodano

Super olej, choć mało przyjemny w smaku to naprawdę skuteczny!

na łuszczyce idelany
Dodano

zacząłem regularnie stsosowac na łuszczyce. Poprawia już po około dwóch tygodniach była widoczna. Skóra bardziej nawilżona i zmiany skórne jakby mniejsze.


Dodano

Ja stosowałam na "zimno" na ustach.

Napisz swoją opinię

Olej z czarnuszki egipskiej

Czarnuszka cena tylko 98,80 zł - Leczniczy skarb znany od tysiącleci
Cena: 98,80 zł

Olej z czarnuszki siewnej pozyskiwany z nasion tej rośliny to produkt o wielowiekowej tradycji, który za sprawą kolejnych badań naukowych jest wciąż odkrywany i coraz bardziej doceniany.

Olej z czarnuszki - zastosowanie

Czarnuszka to wszechstronny środek o potwierdzonym, niezwykle szerokim działaniu: antyseptycznym, antywirusowym, przeciwbakteryjnym. Skutecznie zapobiega grzybom, pasożytom, alergiom. Odkaża, ma działanie antyoksydacyjne, kojące, przeciwbólowe. Ponadto, co również zostało potwierdzone analizami naukowymi, posiada działanie antynowotworowe.

Tak szerokie spektrum działania możliwe jest dzięki wyjątkowej kompozycji składników wchodzących w skład oleju z czarnuszki (Nigella sativa). Zawiera on bowiem wysokie stężenie cennych kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (NNKT), olejków eterycznych, witamin, fitosteroli, fosfolipidów i innych substancji aktywnych, niezbędnych w diecie człowieka. Stosowanie tego oleju pochodzącego z Egiptu to prosty sposób na dostarczenie organizmowi cennych składników odżywczych i kompleksowe wsparcie zdrowia, witalności i odporności.

Już starożytne ludy, niedysponujące przecież badaniami naukowymi czy analizami chemicznymi składu, doskonale znały, chętnie stosowały i bardzo ceniły sobie nasiona z rośliny Nigella sativa oraz pozyskiwany z niej olej. Nasz produkt, oryginalny olej z czarnuszki egipskiej jest w pełni naturalny. Pomagał ludziom wtedy, pomaga i teraz. Może pomóc również Tobie.

Olej z czarnuszki (Nigella sativa)

Czarnuszka siewna (łac. nigella sativa), to gatunek rośliny uprawnej, pochodzącej z Bliskiego Wschodu. Współcześnie, z uwagi na swoje szerokie zastosowanie, uprawiana w wielu regionach świata. Jednak ten oryginalny wywodzi się właśnie z Egiptu. Czrnuszka to roślina o wszechstronnym przeznaczeniu. Z powodzeniem była i jest stosowana w sztuce kulinarnej, jako niezwykle ceniona przyprawa o charakterystycznym, korzennym aromacie. Ze względu na swój unikalny zapach chętnie wykorzystywana jest również do wyrobu perfum. Z uwagi na dekoracyjny kwiatostan nierzadko hoduje się ją w charakterze rośliny ozdobnej. Przede wszystkim jednak czarnuszka, a właściwie olej z czarnuszki egipskiej, wykorzystywany jest jako środek leczniczy.

Słynie ze swoich charakterystycznych czarnych nasion, których wszechstronne, niemalże cudowne działanie znane jest od tysiącleci, a dzisiaj potwierdzone zostało licznymi profesjonalnymi badaniami naukowymi. Z procesu tłoczenia tych nasion otrzymuje się olejek, w którym skoncentrowane są wszystkie lecznicze właściwości tej niezwykłej rośliny. To właśnie on stanowi wyjątkowo bogate źródło cennych substancji, tak potrzebnych organizmowi człowieka.

Skład oleju z czarnuszki (Nigella sativa)

Olej z czarnuszki definitywnie posiada wyjątkowy, unikalny skład. Cechą charakterystyczną tego produktu jest wysoka koncentracja cennych substancji, które zazwyczaj w diecie człowieka występują w niewystarczającej ilości, a są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W skład oleju z czarnuszki wchodzą następujące substancje:

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – bardzo wysokie, bo wynoszące ok. 80% stężenie kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które są składnikiem niezbędnym do życia. NNKT to kwasy egzogenne, które nie są produkowane przez organizm człowieka, dlatego należy bezwzględnie dbać o ich dostarczanie w diecie.
  • Olejki eteryczne – substancje o działaniu przeciwgrzybicznym i przeciwzapalnym. W tym niezwykle rzadki nigellon i tymochinon – olejek o naukowo potwierdzonym działaniu antyalergicznym oraz antynowotworowym.
  • Witaminy
  • Mikroelementy
  • białka – w tym niacyna, tiamina, selen, aminokwasy.
  • Flawonoidy
  • Fosfolipidy
  • Fitosterole
  • Alkaloidy
  • Saponiny.

Jak działa olej z czarnuszki egipskiej

Już szybki rzut oka na skład olejku z czarnuszki uświadamia, z jak niezwykłym produktem mamy do czynienia. Naturalne substancje w nim zawarte stanowią wyjątkową kombinację składników o wszechstronnym działaniu regulującym większość procesów życiowych. Jakie właściwości posiada czarnuszka i otrzymywany z niej olej?

  • Podnosi odporność. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy pomaga w walce ze stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami, co oznacza, że wspomaga układ immunologiczny. Polecany jest zatem w okresach obniżonej odporności, osłabienia, dla wzmocnienia organizmu, a także w chorobach przewlekłych.
  • Hamuje alergie. Normalizacja działania układu immunologicznego pomaga ograniczyć reakcje alergiczne. Substancje przeciwalergiczne zawarte w olejku zapobiegają dokuczliwym objawom towarzyszącym alergiom skórnym i pokarmowym.
  • Przeciwdziała bakteriom, wirusom, grzybom i pasożytom. Szerokie działanie antybakteryjne, antyseptyczne i przeciwgrzybiczne pomaga w walce z wieloma dolegliwościami i chorobami układów, m.in. oddechowego, pokarmowego czy moczowego. Warto stosować olej z czarnuszki m. in. przy przeziębieniach, grypie, nadkwasocie, biegunkach, zaparciach, wzdęciach, antybiotykoterapii.
  • Przeciwdziała cukrzycy. Normalizuje ilość glukozy we krwi, chroni, wspomaga i regeneruje trzustkę, a także wspiera insulinoterapię.
  • Wspomaga układ krążenia. Obniża ciśnienie krwi oraz redukuje poziom złego cholesterolu, przeciwdziałając miażdżycy. Reguluje poziom hemoglobiny i krwinek czerwonych, zapobiegając anemii.
  • Wspiera górne drogi oddechowe. Działanie przeciwzapalne, odkażające, a także rozszerzające oskrzela doskonale sprawdza się w przypadku astmy, zapalenia oskrzeli i górnych dróg oddechowych.
  • Działa antynowotworowo. Dzięki substancjom takim jak tymochinon i alfa-hederyna, redukuje namnażanie się komórek rakowych, przeciwdziała przerzutom, chroni i regeneruje narządy wewnętrzne.
  • Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Skutecznie przeciwdziała, wypadaniu, rozdwajaniu, łamliwości włosów i paznokci, jak również trądzikowi. Pomaga w gojeniu się ran, łagodzi oparzenia, redukuje zmiany i problemy skórne.
  • Usprawnia działanie układu moczowego. Zapobiega procesowi tworzenia się kamieni nerkowych, działa moczopędnie. Skuteczny w leczeniu infekcji dróg moczowych.
  • Wspiera układ rozrodczy, a także reguluje menstruację.
  • Wspomaga terapię chorób autoimmunologicznych.

Złoto Faraonów, a fakty naukowe na temat czarnuszki

Pozytywne oddziaływanie oleju z czarnuszki na organizm człowieka to nie odkrycie naszych czasów, wręcz przeciwnie. Wszechstronność i skuteczność tego produktu znana jest od tysiącleci i wręcz legendarna. Charakterystyczne, czarne nasiona czarnuszki siewnej były jednym ze skarbów odnalezionych w grobowcu Tutanchamona, stąd czarnuszka egipska bywa nazywana złotem faraonów. Roślina ta i jej lecznicze właściwości były też doskonale znane m.in. ludom arabskim, starożytnym Grekom, a także w czasach biblijnych i w średniowieczu.

Dzisiaj – za sprawą wielu badań naukowych - wiadomo, że starożytni mieli rację. Analizy przeprowadzane w nowoczesnych laboratoriach potwierdzają szerokie działanie antyseptyczne, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, antywirusowe, przeciwbólowe, a także antynowotworowe, które posiada olej z czarnuszki egipskiej. Dogłębna analiza jego składu poparta licznymi badaniami oraz realne efekty stosowania olejku u osób z różnymi dolegliwościami i schorzeniami stanowią poświadczenie efektywności jego działania.

Dawkowanie oleju z czarnuszki

Dawkowanie oleju, tzn. ilość i sposób jego przyjmowania, zależy od efektów, jakie chcemy uzyskać. Olej z czarnuszki egipskiej można stosować następująco:

  • Wewnętrznie – doustnie, w celach leczniczych. Należy przestrzegać zalecanego spożycia dziennego według producenta.
  • W celach kulinarnych – jako dodatek do potraw. Olej z czarnuszki to przyprawa o charakterystycznym, korzennym aromacie, idealna do sałatek.
  • Na włosy – jako dodatek do szamponu. Skutecznie odżywi włosy, zapobiegnie ich wypadaniu, łamaniu i rozdwajaniu końcówek.
  • Na skórę – do naniesienia na twarz, miejsca na skórze zmienione chorobowo. Efektywnie odżywia i nawilża cerę, przeciwdziała trądzikowi, redukuje zmiany skórne.

Stosowanie oleju w ciąży należy skonsultować z lekarzem.

Najwyższa jakość równa się skuteczne działanie

Dla pełnego zachowania i najwyższej koncentracji wszystkich substancji aktywnych zawartych w nasionach nigella sativa, oferowany w naszym sklepie olej z czarnuszki egipskiej tłoczony jest na zimno. Nasiona pochodzą wyłącznie ze sprawdzonych upraw egipskich i zbierane są zawsze przed pojawieniem się porannej rosy, dzięki czemu nie ulegają nawilgoceniu. Wszystko to sprawia, że w Państwa ręce trafia produkt o najwyżej jakości i skutecznym działaniu, którego stosowanie przyniesie zamierzone efekty.

Osobom zainteresowanym tym produktem polecamy również